top of page

Cool-Inc in mijn gerenoveerde woning!

Bijgewerkt op: 26 nov 2023


U gaat renoveren en denkt eraan om over te schakelen op een duurzamere manier om uw woning te verwarmen of af te koelen, of om uw sanitair water mee op te warmen? Goed idee, want warmtepompen zijn heus niet enkel weggelegd voor nieuwbouwprojecten. Alle woningen moeten immers voldoen aan verschillende regels voor wat hun energieprestaties en binnenklimaat betreft, de zogenaamde EPB-eisen. Bovendien worden die eisen de komende jaren ook gradueel strenger, wat een duurzame en energie-efficiënte renovatie sowieso erg interessant maakt. Voor meer informatie omtrent de EPB-eisen kan je terecht op https://www.vlaanderen.be/epb-eisen.


Wat die EPB-eisen concreet betekenen voor uw woning, hangt af van het soort renovatie dat u voor ogen heeft. Zo wordt er namelijk een verschil gemaakt tussen enerzijds een zogenaamde ‘ingrijpende energetische renovatie’ (IER) en anderzijds een kleine of gewone renovatie.


In dat eerste geval gelden er immers strengere regels. Wie een IER laat uitvoeren, moet meteen ook aan heel wat voorwaarden voldoen. Zo moet minstens 75% van uw woning moet geïsoleerd zijn en mag het E-peil (een indicator voor het energieverbruik) niet hoger liggen dan 90, maar er moet vooral ook een deel van het huis zelfvoorzienend verwarmd of gekoeld worden met hernieuwbare energie. En laat dat laatste nu net hét aspect bij uitstek zijn waar een warmtepomp zijn waarde kan bewijzen.


Bij een IER zien we voornamelijk lucht/water-warmtepompen en bodem/water-warmtepompen als ideale oplossing, gezien hun focus op hernieuwbare energie én hun positieve impact op het E-peil van een woning. Hoewel dit soort installaties vaak redelijk ingrijpende werkzaamheden en een hoger initieel kostenplaatje met zich meebrengen, is de balans op lange termijn toch erg positief. Beschouw het als een investering in de toekomst, waarbij comfort en duurzaamheid hand in hand gaan. Wie elektrisch verwarmt, kan overigens wel makkelijker de overstap maken naar een lucht/lucht-warmtepomp (airco). Hiervoor zijn dan minder grote werken nodig, terwijl de energie-efficiëntie wel significant verbeterd wordt ten opzichte van de oude systemen.


Wanneer het om een kleine of gewone renovatie gaat, vallen er al heel wat van die strenge eisen weg. Dat betekent echter niet dat er geen aandacht moet zijn voor duurzaamheid, want een goede isolatie van de woning is bijvoorbeeld nog altijd essentieel om een hoog rendement uit uw warmtepomp te halen. Het is dus van essentieel belang dat er steeds gekeken wordt naar het totaalplaatje, anders dreigt u te blijven dweilen met de kraan open.


Ook in dit geval zijn er weer verschillende warmtepompsystemen mogelijk. In een goed geïsoleerd huis zijn lucht/lucht- warmtepompen of lucht/water- warmtepompen de aangewezen opties. Ook geothermische warmtepompen of water/water- warmtepompen zijn mogelijk, maar hiervoor zijn dan weer wel verschillende vergunningen en grondwerken nodig.


Verwarmt u op dit moment al met vloerverwarming of ventilo-convectoren? Dan is een warmtepompsysteem sowieso erg interessant. Beide verwarmingssystemen werken immers met lage temperaturen en vallen als gevolg perfect te combineren met een warmtepomp. Bovendien kan deze tijdens de zomermaanden dan ook gebruikt worden om het huis te koelen, zonder daarvoor een apart en bijkomend aircosysteem te moeten laten installeren.


Wie niet over vloerverwarming beschikt en daar ook niet meteen plannen voor heeft, kan voor zijn of haar sanitair warm water wel beroep doen op een warmtepompboiler. De combinatie tussen klassieke radiatoren en warmtepompsystemen is wel al moeilijker verenigbaar. In dat geval voorzien wij u graag van advies op maat om te bekijken wat er mogelijk is.




Comments


bottom of page